zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

HUISARTENPRAKTIJK STIENSTRA EN VAN VEEN

Dr. Damstraat 38
8262GE, KAMPEN
Telefoon: 038-3314108
meer info >>
0.4Km

HUISARTSENPRAKTIJK BERENT AVERCAMP

Vloeddijk 40
8261GC, KAMPEN
Telefoon: 038-3330909
meer info >>
0.9Km

HERK HUISARTS DR E VAN

Sangerslaan 16
8271CS, IJSSELMUIDEN
Telefoon: 038-3869549
meer info >>
2.1Km

OOST R G EN OOST-OZINGA M D HUISARTSEN

Stationsweg 5
8096AV, OLDEBROEK
Telefoon: 0525-631237
meer info >>
12.3Km

FENIX HUISARTSENPRAKTIJK JANSEN LEMMENS SEGERS DE

Lijnbaan 12/D
8011AR, ZWOLLE
Telefoon: 038-4219922
meer info >>
12.9Km


Informatie over Twaalfvingerige darmzweer

Inhoud

Het spijsverteringskanaal
Voedsel komt via de slokdarm in onze maag terecht. Het door de maag aangemaakte maagzuur helpt het voedsel te verteren. Nadat het eten in de maag is vermengd komt het in terecht in de twaalfvingerige darm. In de twaalfvingerige darm en de rest van de dunne darm wordt voedsel vermengd met enzymen. De enzymen verteren het voedsel, dat daarna in het lichaam kan worden opgenomen.

Een peptische zweer is een zweer die door maagzuur wordt veroorzaakt. Bij een peptische zweer is de darmwand beschadigd. De zweer ziet eruit als een kleine, rode krater aan de binnenkant van de darm.
De twaalfvingerige darm is de meest voorkomende plaats voor peptische zweren.

Een zweer in de twaalfvingerige darm heeft veel overeenkomst met een maagzweer. De aandoening komt vooral voor bij de verbinding met de maag. In enkele gevallen kan de wand perforeren, waardoor er, soms erg gevaarlijke, bloedingen kunnen ontstaan en maag- en darminhoud in de buikholte terecht kan komen met een buikvliesontsteking als gevolg.

Oorzaak

Normaal gesproken is er een evenwicht tussen de hoeveelheid maagzuur en de beschermende slijmlaag aab de binnenkant van de maag en de twaalfvingerige darm. Zweren kunnen ontstaan als dat evenwicht wordt verstoord en het maagzuur in staat is de wand van de maag of twaalfvingerige darm te beschadigen.

Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

  • Infectie met Helicobacter pylori; Circa 70% van de zweren in de maag en meer dan 90% van de zweren in de twaalfvingerige darm worden door een infectie met deze bacterie veroorzaakt. Slechts een gedeelte van de mensen die besmet zijn met deze bacterie krijgen ook daadwerkelijk een ontsteking in de maag of twaalfvingerige darm;
  • Ontstekingsremmers; Door het gebruik van ontstekingsremmers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Aspirine en andere NSAID's kan de slijmwand van de twaalfvingerige darm aangetast worden en kan er een zweer ontstaan;
  • Andere oorzaken en factoren;Een zeldzaam voorkomende andere oorzaak is bijvoorbeeld het Zollinger-Ellison syndroom (hierbij wordt er veel meer maagzuur in de maag aangemaakt dan normaal). Andere factoren, zoals roken, stress en overmatig drankgebruik, kunnen het risico op dit soort zweren verhogen maar zijn er in de meeste gevallen niet de hoofdoorzaak van.

Behandeling

Een therapie met zuurremmende geneesmiddelen is noodzakelijk, waardoor de zweer kan genezen. In het geval van een infectie met Helicobacter pylori wordt ook een kuur met meerdere antibiotica toegevoegd.

Symptomen

De meest voorkomende klacht bij een zweer in de twaalfvingerige darm is pijn, meestal in de maagstreek. Deze pijn ontstaat met name als de maag leeg is en vindt dan ook veelal 's nachts plaats. Soms is onverwachte, veelvuldige, dunne, pikzwarte en stinkende ontlasting het eerste signaal van een bloeding uit de maagregio. Andere symptomen kunnen zijn: opboeren, een opgeblazen gevoel, maagpijn, misselijkheid en braken.

Sommige mensen hebben echter helemaal geen klachten.